Rallylydnad

MEDLEMSKAP:


Medlemsavgift per år:

Ordinarie 600:-


Medlem i annan

SBK klubb 200:-


Familjemedlem 200:-


MEDLEMSKAP LÖSES NUMERA HOS SBK,

KLICKA HÄR!



Hur vi jobbar med

GDPR


All kontaktinfo finns under "klubben/kontakt"


Postgirokonto

43 89 68 -0


Lämna gärna motioner/förslag till styrelsen eller sektorerna om ni vill ändra på något!

Rallylydnad är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana.


VAD ÄR RALLYLYDNAD?

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

De 12-20 momenten är ofta delar ur traditionell lydnad. I högre klasser förekommer även andra moment som till exempel att snurra vid sidan. Banorna ser olika ut varje gång. I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.


Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad.

Träna rallylydnad. För att starta med rallylydnad ska hunden ha lite grundkunskaper, som att på kommando sätta sig, lägga sig och ställa sig. Den ska även ha god kontakt med sin förare. Samarbete och visad glädje är två goda resultat av rallylydnad. Ekipaget utvecklas tillsammans, hund och förare lär sig mycket om varandra. Många moment är också användbara i vardagen. I rallylydnad belastas kroppen ganska jämnt tack vare att man växlar sida regelbundet.


SÅ HÄR TRÄNAR DU:

Föraren behöver lära sig de olika skyltarna för att kunna träna momenten med sin hund. Man fortsätter sedan med korta enkla banor och försvårar undan för undan. Och all träning ska upplevas som rolig för både hund och förare. Belöningarna ska dugga tätt. Alla hundar och raser kan träna! Rallylydnad fungerar bra såväl för riktigt stora hundar som för riktigt små. Även äldre hundar passar att tränas, många hundar som är "pensionerade" i andra grenar övergår till rallylydnad när de kommit upp i åren.


TÄVLA I RALLYLYDNAD:

Alla raser och blandraser får tävla, även löptikar. Dock inte hundar som är sjuka eller skadade.

Föraren ska vara medlem i klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation för att få delta i tävlingar. Medlemskap inom SKK, se www.skk.se


TÄVLINGAR OCH MÄSTERSKAP:

Officiella tävlingar i rallylydnad arrangeras av SBK-klubbar och SKKs övriga specialklubbar. Svenska mästerskap kommer att arrangeras genom SBK årligen. I rallylydnad kan man ta diplom i varje klass. Diplomen får man när man har uppnått minst tre kvalificerande resultat i en klass på officiella tävlingar. Ansökan om dessa diplom sker direkt till Svenska Kennelklubben, på deras hemsida finner man en blankett för ansökan.


KLASSER ATT TÄVLA I:

Nybörjarklass, Fortsättningsklass, Avancerad klass och Mästarklass.

Kombinera rallylydnad med annat


Rallylydnadsträning förbättrar samarbetet och glädjen och passar tillsammans med många andra grenar. Många moment i rallylydnad har man glädje av även i lydnadsklasserna. Hundar som tränats i freestyle eller agility har ofta god hjälp av att de är vana att samarbeta på båda sidorna om föraren.


Text lånad från SBK