Lydnad

MEDLEMSKAP:


Medlemsavgift per år:

Ordinarie 600:-


Medlem i annan

SBK klubb 200:-


Familjemedlem 200:-


MEDLEMSKAP LÖSES NUMERA HOS SBK,

KLICKA HÄR!Hur vi jobbar med

GDPR


All kontaktinfo finns under "klubben/kontakt"


Postgirokonto

43 89 68 -0


Lämna gärna motioner/förslag till styrelsen eller sektorerna om ni vill ändra på något!

LYDNADSPROV:


Lydnadsklass är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar.

I grenen ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd.


OM LYDNAD:


I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.


Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använd sitt huvud till problemlösning.


TRÄNA LYDNAD:


För att bli framgångsrik i lydnad krävs lyhördhet och kunskap om olika inlärningsmetoder och träningssätt. Innan den egentliga träningen börjar för ett moment bör du se till att ha ett gott samarbete med din hund.


Samarbete tränar du bäst genom lek och enklare övningar både utom och inomhus. Hunden bör ha en förväntan på att det kan hända roliga saker tillsammans med dig. Hunden kan lära sig att om den gör bra saker så får den uppmärksamhet och belöning redan innan momentträningen börjar. Ju bättre samarbete desto bättre förutsättning för lydnad.


SÅ HÄR TRÄNAR DU LYDNAD:


Det finns många olika sätt att börja träna för tävlingslydnad. Det vanligaste är nog att man anmäler sig på en kurs på brukshundklubben. Då får man tillsammans med en grupp andra intresserade lära sig grunderna för de olika momenten. Träning måste sedan bedrivas både hemma och på andra platser för att få ett säkert moment.


Man börjar träningen med enkla delar och sätter successivt ihop till ett helt moment. Sen lärs fler moment in och när de är färdiga tränas de med störning och i olika miljöer. När hunden kan alla moment i en klass i olika miljöer och med störning är det dags för prov.


TÄVLA I LYDNAD:


Tävlingar i lydnad är öppna för alla hundar, vilket innebär att även oregistrerade och kryptochida hundar. Oregistrerade hundar skall ha tävlingslicens .


För deltagande i lydnad krävs att hunden uppnått 10 månaders ålder senast dagen före tävlingstillfället. För deltagande i internationellt lydnadsprov elitklass krävs att hunden uppnått 15 månaders ålder dagen före tävlingstillfället.


Vid lydnadsprov (annat än SM) arrangerat av klubb inom SBK-organisationen krävs enligt regelverket medlemskap i SBK och man kan då bara representera en SBK-lokalklubb eller SBK-rasklubb som man är medlem i. Ungdom (7-25 år) kan med enbart hundungdomsmedlemskap tävla på SBK:s alla tävlingar.


Tävlingar finns på både nationell och internationell nivå. Svenskt mästerskap arrangeras i lydnad för dem som kvalat sig dit. Det utsedda lydnadslandslaget i Sverige kan tävla på nordiskt mästerskap och världsmästerskap.

Titlar att vinna


  


Text  lånad från SBK - här  hittar du reglerna för  alla klasser samt info om de olika momenten.